Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Αυξητική ορμόνη (GH). Δράσεις- Χρήσεις- Παρενέργειες.

Η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται από την υπόφυση και διεγείρει την αύξηση των οστών, των μυών και των ιστών. Η GH πιθανώς να χρησιμοποιείται κακώς από τους αθλητές σε μια προσπάθειά τους να προκαλέσουν μυϊκή και ιστική ανάπτυξη. O IGF -1 είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το ήπαρ και άλλους ιστούς του σώματος, ως απάντηση στην GH. Η πλειονότητα των δράσεων της GH, όσον αφορά την προαγωγή της ανάπτυξης, στην πραγματικότητα οφείλεται στη δράση του IGF -1 στα κύτταρα στόχους. Η κυκλοφορούσα ποσότητα IGF -1 πρέπει να θεωρείται περισσότερο σαν ένας «δείκτης» της δράσης της GH στο ήπαρ, παρά ένας μηχανισμός με τον οποίο η GH ασκεί τις επιδράσεις της.

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνή είναι προϊόν του εγκεφάλου και βοηθά το σώμα να ελέγχει την χρήση των πρωτεϊνών και υδατανθράκων στην διαδικασία της ανάπτυξης.

Η αυξητική ορμόνη είναι ένα πολύπλοκο μόριο και αποτελείται από 191 αμινοξέα. Διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών του σώματος, είναι ισχυρό λιποδιαλυτικό και αυξάνει την μυϊκή μάζα.

Τα επίπεδα της φυσικής ορμόνης είναι στο μέγιστο κατά την διάρκεια της φυσιολογικής ωριμότητας, αλλά συνεχίζει να παράγεται σε μικρότερες ποσότητες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης, ως επί το πλείστον στην διάρκεια βαθύ ύπνου.

Εικάζεται ότι όταν μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης, με την γήρανση, είναι εν μέρη υπεύθυνη για την μείωση κάποιων σωματικών λειτουργιών, όπως δύναμη, υγεία και ανοσοποιητική λειτουργία όπως φυσιολογικά παρουσιάζεται κατά την γήρανση.

Η κύρια δράση της αυξητικής ορμόνης είναι η διέγερση της πρωτεϊνοσύνθεσης. Είναι τόσο ισχυρή τουλάχιστον όσο και η τεστοστερόνη στον τομέα αυτό. Επιπρόσθετα προκειμένου να διεγείρει την πρωτεϊνοσύνθεση, η GH ταυτόχρονα κινητοποιεί το λίπος μέσω μιας άμεσης λιπολυτικής δράσης.

Η GH έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο κατάχρησης στον αθλητισμό από τις αρχές του 198. Λέγεται ότι πολλοί μεγάλοι αθλητές έκαναν κατάχρηση GH για πολλά χρόνια και πράγματι αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ομολογήσει κάτι τέτοιο.

Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι αυτό του Ben Johnson , ο οποίος αφού του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο επειδή βρέθηκε θετικός στα αναβολικά στεροειδή στον τελικό των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, παραδέχθηκε σε εκ των υστέρων έρευνα ότι έκανε χρήση GH για πολλά χρόνια (σε συνδυασμό με αναβολικά στεροειδή). Πολλά τέτοια κρούσματα έχουν έκτοτε αναφερθεί.

Λόγοι χρησιμοποίησης της GH από τους αθλητές:

Οι τραυματισμοί είναι συχνοί στα περισσότερα αθλήματα και οι αθλητές πιστεύουν ότι η πρόληψη ή η αντιμετώπισή τους είναι δυνατή μέσα από μια συνετή χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων και περισσότερο αναβολικών παραγόντων, όπως η GH . Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η GH ίσως προλαμβάνει τα κατάγματα που προκαλούνται από φυσική πίεση και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Από την άλλη η GH είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες, είναι συγκριτικά ασφαλής και δύσκολα ανιχνεύσιμη.

Παρενέργειες GH :

Η τεχνητή αυξητική ορμόνη χορηγείται σε ενδοφλέβια εναίσιμη μορφή ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η τεχνητή αυξητική ορμόνη έχει χορηγηθεί σε παιδιά με μικρή ανάπτυξη διότι ο οργανισμός τους αδυνατεί να παράγει τις απαραίτητες ποσότητες.
Ορισμένοι αθλητές κάνουν κατάχρηση της ορμόνης διότι πιστεύουν ότι θα αυξήσει τη μυϊκή τους μάζα και δύναμη ενώ παράλληλα μειώνονται τα αποθέματα λίπους.
Έχει διαπιστωθεί ότι η κατάχρηση αυξητικής ορμόνης έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις και από την χρήση στεροειδών.

Η σκοτεινή πλευρά της κατάχρησης είναι ότι με μακρόχρονη χρήση συνθετικής ορμόνης, όταν δεν χρειάζεται, σταματά για πάντα την φυσική παραγωγή του οργανισμού. Στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να συνεχιστεί δια βίου η χορήγηση της συνθετικής ορμόνης.

Έχει παρατηρηθεί και διόγκωση εσωτερικών οργάνων, όπως καρδιάς, συκώτι, διασταλμένη κοιλιακή χώρα, παραμόρφωση προσώπων λόγω της αύξησης του μεγέθους των οστών και πολλά άλλα.

Επίσης έχουν εκφραστεί σοβαροί φόβοι για την ταχύτατη εξέλιξη και αναπαραγωγή καρκινογόνων κύτταρων με την παράλληλη χρήση της συνθετικής ορμόνης από αθλητές ή από άτομα που γυμνάζονται.

Η μακροχρόνια χρήση της αυξητικής ορμόνης αυξάνει τα επίπεδα λίπους στο αίμα και διατρέχει ο χρήστης άμεσο κίνδυνο θρόμβωσης, και με την αύξηση της μάζας της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά καρδιακά προβλήματα όπως ανακοπή.

Αυτά είναι μέρος των παρενεργειών που έχουν εμφανιστεί, και ακόμα αναμένουν οι ειδικοί τις μελλοντικές παρενέργειες διότι η συγκεκριμένη ορμόνη υπάρχει παράνομα στην αγορά για λίγα χρόνια.

Γενικότερα μπορεί να προκαλέσει:

1. Αλλεργικές αντιδράσεις,
2. Μυοκαρδιοπάθεια (και γενικά μυοπάθειες),
3. Υπέρταση,
4. Δυσανεξία στην γλυκόζη / σακχαρώδης διαβήτης,
5. Αυξημένη εφίδρωση,
6. Οστική υπερτροφία και αρθρίτιδα (πολλές φορές μόνιμη),
7. Οστεοπόρωση.
8. Επιπλέον μπορεί να προκληθούν περιφερικές νευροπάθειες,
9. Σπλαχνική υπερτροφία,
10. Επιδείνωση καρδιαγγειακών παθήσεων,
11. Καλοήθεις όγκους ή καρκίνους.


Δυσμενείς επιδράσεις - Παρενέργειες IGF -1:

Η κατάχρηση IGF -1 μπορεί να προκαλέσει: τρόμο, εφίδρωση, ανησυχία, υποθερμία, ακατάσχετες επιθυμίες, επιδείνωση κάποιας καρδιαγγειακής νόσου, αναφυλλακτικό σοκ, αλλεργία στην ινσουλίνη. Ακόμα μπορούν να προκληθούν ποικίλες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που χορηγούνται εκ των υστέρων. Η κατανάλωση αλκοόλ γενικά πρέπει να περιορίζεται.

Γενικά, η λήψη υπερβολικών δόσεων IGF -1, μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία από μη καλά υπολογισμένη δόση ινσουλίνης, φτωχή πρόσληψη υδατανθράκων και απροσδόκητα μεγάλη φυσική προσπάθεια.

Η χορήγηση GH και IGF -1 αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών αν δεν χρησιμοποιηθούν σύριγγες μιας χρήσεως.

Φάρμακα που διεγείρουν την απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης:

Η κλονιδίνη (clonidine), η λεβοντόπα (levodopa) και η βασοπρεσίνη (vasopressin), μπορούν όλες να διεγείρουν την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης και έχουν χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Συμπερασματικά:

Ο μοναδικός φυσικός τρόπος είναι η σωστή διατροφή και σωστή προετοιμασία και εκγύμναση.

Τίποτε δεν αναζωογονεί όπως η σωστή διατροφή και η άθληση χωρίς φάρμακα και μία θετική προσέγγιση της ζωής.

Για να απολαύσει κανείς μία μακρά και υγιή ζωή χωρίς προβλήματα χρειάζεται να μείνει μακριά από την φαρμακοδιέγερση και να ζήσει όσο το δυνατόν πιο φυσικά.

Ο αθλητισμός είναι υγεία, μια και μας κάνει να ζούμε με φυσικό τρόπο.

Τα φάρμακα που αντιβαίνουν σε όσα είναι μέρος της φύσης, αργά ή γρήγορα, θα καλέσουν το χρήστη να πληρώσει το τίμημα.

Με την υγεία του, μπορεί και με τη ζωή του..


Βιβλιογραφία.
1. http://www.ifet.gr/doping/sub_5.htm

2. http://www.psap.gr/press.asp?cat=83&id=457

3. http://www.men24.gr/html/ent/133/ent.25133.asp

4. http://www.bodybuilding.gr/bodybuilding/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=57

5. http://health.ana-mpa.gr/articleview3.php?id=430

6. http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=16419.0

23 σχόλια:

  1. Από ότι κατάλαβα το παραπάνω κείμενο το μονο που κάνει είναι να κατακρίνει τη χρήση αυξητικής ορμόνης(HGH),φαίνεται όμως ότι δεν έχετε διαβάσει σχετικές έρευνες για το θέμα αυτο,που υποστηρίζουν σε ποιές δόσεις ειναι απολύτως ασφαλές η λήψη HGH και η έρευνα μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε αρκέτα μεγάλο αριθμό ατόμων.Για αυτό το λόγο το βρίσκω τελείως άσκοπο και αβάσιμο να τρομάζετε έτσι τους αναγνώστες του παραπάνω κειμένου παρουσιάζοντας μόνο την αρνητική πλευρά του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. einai teleios anousio na xrisimopoiei o opoios dipote auxitiki ormoni,xoris na iparhei kapoios idieteros logos... den iparhei tipota kalitero apo tin athlisi kai tin sosti diatrofi... ola ta farmaka prokaloun parenergies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο τα χαζομποντυμπιλντέρια κάνουν χρήση και αργά ή γρήγορα το πληρώνουν το μάρμαρο και πολύ ακριβά μάλιστα! Ό,τι σε "ανεβάζει" απότομα σε οδηγεί σε κατακόρυφη πτώση (σε μεγαλύτερο επίπεδο ακόμα και από αυτό που ήσουν πριν την χρήση)και εθίζεσαι τόσο πνευματικά όσο και σωματικά με αποτέλεσμα η συνεχής χρήση που μπορεί να σε οδηγήσει από το θάνατο ως την κατάθλιψη στην καλύτερη περίπτωση)
    Βάλτε μυαλό επιτέλους ...

    Ο δάσκαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρηση δεν κάνουν μόνο οι αθλητές , κάνουν και μικρά παιδια που έχουν προβλημα με την αναπτυξή τους. Καλύτερα όποιος γράφει σχόλια να είναι γνώστης και να μην τρομάζει τον κόσμο. Λυπαμαι "δάσκαλε" αλλά είσαι άσχετος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H alh8eia einai pws ta parapanw einai enmerh swsta..
    Se uperbolikes dwsei ontws mporei na prokalesei problhmata..
    Alla as mou pei kapoios..
    Yparxei kati pou mporeis na pareis se uperbolikh dwsh kai na mhn sou dhmiourghsei problhma..?
    Akoma kai polu nero na katanalwnei kapoios ka8hmerina 8a dhmiourgh8ei problhma..
    Kai sthn telikh..
    Ta ..xazompilntewria..(opws eipe kapoios) goustaroun na to zoun etsi..
    Exoun balei enan stoxo kai 8a ton petuxoun me opoiodhpote timhma..
    To 3eroun.. Kanoun kataxrhsh "en merh"..
    Alla gi'autous opws kai gia emena pou den eimai bodybuilder kalutera na zhsw 1 mera san tigrhs para 1000 san probato..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. re ''AL3x'' i ''tigri'' den exix kamia epignosi tis katastasis... kanena provlima igias an den to perasis den xeris pos pragmatiga ine. .opote san tigris den vlepis xekathara,,monaxa otan ginis provato tha katalavis ti ekanes san tigris..episis esi tha ginis pragmatiko provato opos les...o fisikos athlitis den isteri se tipota apo ton 'tigri'..ke o anthropos genikotera san idos bori na exi pai poli brosta...alla kati pou exi kataskevasi o idios gia tin exelixi tou idiou tha exi epiptosis , giati tha paremvise mia alisida i opia o enas krikos exartate apo ton alon.. .. oso anafora tin xorigisi tis ousias se pedia se enilikiosi den ine oti den exi epiptosis... alla aftes bori na ine elenxomenes.. xorigite se mikres posotites gia sigekrimeno diastima ke gia skopo pou adapexerhere tou timimatos.. - o anthropinos organismos apo monostou exi foveres dinatotites apo monostou .. ke apodikniete me ena triptixo''...1korifea programatismeni diatrofi..2 swsti edatiki gimnasi..3 pogramatizmenos polioros ipnos...bori na thele men pola xronia...alla prepi o stoxos na ine na ginis ''tigris'' gia pada ke oxi gia ligo...''rwmanos neapoli''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia ayto 8a minei gia panta provato rwmane

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. o koinos anthropos kathimerinos kanei 3 fores xeiroteres kataxriseis.. tsigara pota xenixtia kakh diatrofh,, kanape..k alla polla.. o tigrhs file m exei ena stoxo,,troei swsta athlite edatika koimate swsta kai h monh kataxrhsh p epilegei einai ta anavolika k afta me metro k apotherapies..osotou petuxei to stoxo t...gia kapoius einai tropos zwis me apisteftes thisies kati p ta ''apla provata'' de tha katalavoun pote...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. as poume oti oi h gnomh twn anthrwpwn pou einai kata twn ormonwn autwn einai swsth. as upotesoume omos oti exoume ena atomo to opoio kanei kalh diatrofh me oti epakolouthei auto, den kanei kamia kataxrish, gumnazete kathimerinos kai to soma tou den diorthonete me thn enia oti den pernei katholou kila kai einai polu adinatos kai adinamos kai stin telikh den einai katholou euxaristimenos me ton eauto tou eksetias autou. ti prepei na kanei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝ ΑΠΛΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΞΕΡΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΜΕ ΤΩΡΑ!
    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΙΩΠΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ!!

    ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΖΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ Η' ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ!! ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΟΘΟΣ Η ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΗΞΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ!!

    ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ -ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ- ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΒΑΤΑ!!

    ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΙΓΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΕΙΞΙΕΣ!

    ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΑ ΣΤΑΘΟ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΘΗΓΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ !!! ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΓΕΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΛΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ!! ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΕΓΕΡΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝΕ ΖΩΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΤΑΛΗΛΗ ΓΝΩΣΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα μποντιμπιλντέρια ποτέ δεν κράξανε αυτούς που είναι σαν "πλαινά τραπουλόχαρτα". Αλλά έτσι είναι αυτά, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Κοινοί θνητοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγνωμη που επεμβαινω.. αλλα η ορμονη HG αυξανει ολους τους μυες ακομα και το πεος? θα επιθυμουσα να μου απαντησει καποιος ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. xaxaxaxaxax οτι να ναι ρωταει ο καθενας εδω μεσα...ρε παιδια ελεος χαχαχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. υπαρχει λογος διαφωνιας που το ρωταω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το μεγαλωνει, ναι. βεβαια δεν γνωριζω αν υπαρχουνε σχετικες ερευνες, απο εμπειρεια προσωπικη το λεω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κεντρο αυξησης και αναπτυξης νοσοκομειο Αγλαια Κυριακου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εχω δει ντοκιμαντέρ BBC ότι στο new York υπάρχει ειδική κλινική(μοναδικήστον κόσμο) που σε χορηγεί αυξητική ορμόνη κάποιον τρόπο και γίνεσαι πιο νεος..χα!
    Πάει δηλαδή ένα πλούσιο πουρο κάνει θεραπεία ένα μήνα και βγαίνει 10 χρόνια πιο νέος. Η θεραπεία κοστίζει 1000000$βέβαια η ορμόνη δεν είναι συνθετική....
    Επίσης έχουν γιατρεψει και καρκίνους....
    Τέλειο εεε???
    Έδειχνε θυμάμαι μια θεία 60 χρόνων που μετά την θεραπεία βγήκε γκομεναρα ....Ούτε για 40 δεν την έκανες.
    Ξ αυξητική ορμόνη παράγεται στον οργανισμό μέχρι τα 24 στο φουλ μετά αρχίζει και σταματάει σιγά σιγά. Ουσιαστικά η γήρανση ξεκινάει από τα 25....αλλά φαίνεται πολύ πιο μετά....
    Η αυξητική ορμόνη κάνει Θαύματα αλλά που να την βρούμε σε φυσική μορφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ena mhna aporw poso hmimatheis eisai dn exeis idea ti einai aukshtii kai oute exeis dokimasei Ena.mhna leei ti einai re bodi magiko filtro?

      Διαγραφή
  19. Για άτομα με ανεπάρχεια αυξητικής ορμόνης απευθύνεστε στον παιδίατρο ή στον ενδορκινολόγο για θεραπία με genotropin πιθανότατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΥΞΙΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ ΜΗΠΩΣ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΙΣΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η ΚΑΠΙΟ ΑΛΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ Η ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΙΚΗ ΔΗΝΑΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή